GerardBol.nlGerard BolNL

‘Ik wist niet dat dit allemaal mogelijk was in een uitvaartdienst’

en als ik dood ga
huil maar niet
ik ben niet echt dood
moet je weten
’t is maar een lichaam
dat ik achterliet
dood ga ik pas
als jij me bent vergeten

Een blijvende herinnering

Een afscheid kan onverwacht komen of in de laatste levensfase bereid je er met elkaar op voor. Maar voor iedereen geldt dat afscheid nemen van een dierbare herdenken en herinneren inhoudt.

Dat moment van definitief afscheid nemen is er één keer in een mensenleven en dan moet je dat goed doen, meer kansen krijg je immers niet. Als je goed afscheid neemt van je dierbare bouw je steen voor steen aan een blijvende herinnering. Een bekend gezegde is dan ook: ‘Wie van zijn herinneringen kan genieten, leeft tweemaal’.

Een mens kan kracht en steun zoeken en vinden bij het geloof, wat zich laat vertalen in de uitvaartdienst. Maar er zijn ook mensen die dat geloof niet, of niet meer, hebben. Dan is een dienst, ook afscheidsdienst genoemd, op maat ook heel belangrijk.

Elk mens is immers bijzonder en maakt zijn of haar eigen reis door het leven. Daarom is ook elke uitvaart bijzonder.

Het samen afscheid nemen met de juiste woorden, muziek, rituelen en stiltemomenten is loslaten wat dierbaar is, maar ook bouwen aan blijvende herinneringen. Daarbij zijn er bij rituelen unieke mogelijkheden. Wat te denken van een agrariër die nu begraven wordt op de plek waar hij vroeger bloembollen teelde? De draadjes wol die we weer aan elkaar knopen als bezoekers bij het overlijden van een creatieve kunstzinnige dame? En er zijn vele mogelijkheden waar ik als uitvaartleider / funeral speaker met de nabestaanden in wil meedenken. 

Is dit verhaal ook mogelijk?

Deze vraag wordt zeker gesteld door de nabestaanden als ik bij u thuis kom om alle mogelijkheden voor de afscheidsdienst door te spreken. Want dat verhaal kan de overledene treffend typeren of is misschien het lievelingsverhaal. Afhankelijk van de plaats waar de uitvaartdienst wordt gehouden is er ook de mogelijkheid om het levensverhaal of elementen van de uitvaartdienst te laten ondersteunen door een projectie van foto’s. We zijn immers niet alleen maar op het gesproken woord ingesteld, beelden zorgen ervoor dat we herinneringen beter en duurzamer bewaren.

In het gesprek staat de wens van de familie centraal. Misschien heeft u al het een en ander verzameld of vragen over wat u in de dienst wil laten terugkomen.

Het belangrijkste is dat in alles wat gekozen wordt de aanwezigen bij die dienst de overledene herkennen. Dat kan een moment van verdriet opleveren, maar er moet zeker ook ruimte zijn voor een knipoog naar het leven wat geleefd is.

Ik zal u daarbij begeleiden en ook op vele mogelijkheden wijzen waar u mogelijk nog niet aan heeft gedacht. De inbreng van kinderen, familie en mogelijk kleinkinderen stimuleer ik altijd. Want je kan het maar één keer doen. Het levensboek van de overledene staat centraal. 

Na dit eerste gesprek is er een verdere afstemming in de dagen voor de uitvaartdienst. Ik ben er voor al uw vragen om te bouwen aan de herinnering.

Het levensboek openen

In de uitvaartdienst zijn mensen aanwezig die met een paar regels, één hoofdstuk of meer deel hebben uitgemaakt van ‘het boek' dat de overledene met zijn / haar leven heeft geschreven. Na het afscheid gaat een ieder in het leven verder met de eigen herinneringen.

Deze afscheidsdienst kan een religieus karakter hebben of juist helemaal niet. Kiest u voor een religieus geïnspireerde afscheidsdienst dan stel ik met u de orde van dienst of liturgie op.

Kiest u voor een niet – religieuze invulling van deze dienst dan stel ik in overleg met u het programma samen.

Na deze afstemming na het gesprek met u en mogelijk andere nabestaanden kunt u al uw aandacht richten op en energie besteden aan het samen beleven van het afscheid. Het is dan mijn zorg om als funeral speaker de uitvaartdienst verder naar wens uit te voeren.

Ik kan de hele uitvaartdienst leiden, maar u kunt mij ook benaderen voor louter het uitspreken van een levensverhaal of een ‘In memoriam’. Op verzoek kan ik ook na afloop van de dienst mee naar de begraafplaats of het crematorium om daar de woorden van troost en hoop uit te spreken. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de dienst geheel in een ontmoetingsruimte van een crematorium wordt verzorgd.

De stem die u boeit en bindt

Door mijn passie voor het spreken voor mensen ben ik in januari 2012, na ruim 25 jaar te hebben gewerkt als directeur van diverse basisscholen in Zoetermeer, Den Haag, Katwijk, Rijnsburg / Valkenburg en Bloemendaal, gestart met mijn bedrijf ‘SpraakMaker’. Ik werk als begeleider van uitvaartdiensten via de uitvaartondernemer of op persoonlijke aanvraag van de nabestaanden.

Ik ben van huis uit katholiek en ben vroeger ook voorgegaan in avondwaken bij de r.-k parochie in Katwijk. Daar was ik ook lekenvoorganger in diverse soorten vieringen. In het multifunctioneel centrum Rijnweide in Valkenburg (Z-H) ga ik nog altijd voor bij weeksluitingen op de vrijdagavond. Deze worden dan grotendeels door de senioren van Rijnweide en omgeving bezocht.

Het contact met mensen, wat de leidraad is bij al mijn werkzaamheden, om met elkaar een mooi en waardig afscheid voor de overledene te verzorgen is voor mij de bron van inspiratie. Daarbij vind ik het belangrijk dat de nabestaanden weten en kunnen beleven dat er zoveel meer mogelijk is bij een afscheidsdienst dan ze zelf kunnen vermoeden. Ik kan, door een vangnet te zijn voor wie twijfelt bij zijn / haar mogelijke inbreng, nabestaanden na afloop ook een trots en goed gevoel geven. Want het belangrijkste is dat je maar één kans krijgt om een daadwerkelijke inbreng te hebben. Daar kan en wil ik u in helpen en bijstaan.    

Ik ben in mijn werk als funeral speaker en uitvaartleider zeker anders dan anderen, met een inspirerende boodschap en een eigen geluid.

De sleutelwoorden bij mijn werk zijn dan ook: maatwerk, flexibel, improvisatievermogen, uniek en dit alles met een stem die iedereen boeit en bindt.

Definitief afscheid nemen is verdrietig, maar met elkaar ook bouwen aan herinneringen.

Tarieven

Ik reken een all-in – prijs als u mij als uitvaartleider / funeral speaker benadert met de vraag om de hele uitvaartdienst, ook wel afscheidsdienst genoemd, te willen verzorgen. Dat betekent dat alles begint met het gesprek bij u thuis om zoveel mogelijk te weten te komen van de overledene. Maar ook om te luisteren naar uw wensen en die van de overledene betreffende de uitvaartdienst. Waar mogelijk en nodig kan ik u daarin adviseren en voorzien van tekst- en liedmaterialen. Maar we kunnen ook met elkaar zoeken naar het toepassen van rituelen welke herkenbaar zijn voor alle aanwezigen.

Met alle input ga ik aan de slag en is er geregeld (mail)contact over de opzet van de dienst. Deze krijgt u vooraf op hoofdlijnen ook te zien zodat u weet hoe alles gaat lopen.

Op de dag van het afscheid ben ik ruimschoots op tijd aanwezig zo ook na afloop nog voor u beschikbaar. Enige weken na de afscheidsdienst neem ik nog contact met u op om langs te komen als daar prijs op wordt gesteld.

Is er na de afscheidsdienst nog een samenzijn op de begraafplaats of crematorium waar mijn aanwezigheid wordt verwacht dan worden daar nog extra kosten voor in rekening gebracht.

Verder hanteer ik reiskosten per kilometer buiten de gemeente Katwijk.

Maar omdat alles maatwerk is, zo ook uw wensen om het afscheid zo goed mogelijk te willen en kunnen regelen, kunt u het beste contact met mij opnemen. 

U kunt een folder over mijn werk als uitvaartleider en funeral speaker op deze website downloaden als PDF – bestand.

Elke mens is bijzonder, daarom moet elke uitvaart ook bijzonder zijn.

Mooie herinneringen... zijn als zonnestralen op een donkere dag.