Een toespraak die alle voetbalfans verraste en boeide

 

Het leuke van deze opdracht van wethouder Willem van Duijn van de gemeente Katwijk was dat hij zou gaan speechen bij het afscheid van Cees Driebergen als voorzitter van Rijnsburgse Boys te midden van vele andere speechers. Hoe zou deze speech onderscheidend en opvallend kunnen worden tussen zoveel andere speechers en uitgesproken teksten? Hoe konden ze zijn speech later nog onthouden?

Van Duijn, met sport in de portefeuille, benaderde mij, ik was immers ook al vele jaren raadslid en fractievoorzitter in de Katwijkse gemeenteraad, en leverde me vele e-mails, geknipte tekstjes en losse steekwoorden aan en… ik ben er eens goed voor gaan zitten. Bij het dubieuze  W.K.-doelpunt van Diego Maradona in 1986 tegen Engeland sprak hij over ‘de hand van God’. Bij het schrijven van mijn speech op maat voor Cees Driebergen sprak ik zelf, na alle knipsels en e-mails gelezen hebbende, over ‘de pen van God’. Want achter elkaar kwam er een prachtig verhaal uit, met vele kwinkslagen, opmerkingen die een hoog interactief karakter kenden kortom… het werd dé speech waar ademloos naar werd geluisterd, het hardst om werd gelachen en het meest op werd gereageerd tijdens en na afloop bij de passerende glazen en bittergarnituur. Staande op het hoofdveld van Rijnsburgse Boys met alle gasten op de hoofdtribune pakte Van Duijn heerlijk uit met mijn speech op maat.

Juist ook mijn ‘regieaanwijzingen’ bij deze speech op maat, cursief in zijn tekst weergegeven, maakten het voor Van Duijn tot een pareltje om te verwoorden en te verbeelden. Daarom deze onderstaande heerlijke, korte review van zijn hand waar elke letter meer dan van gemeend was. En deze ‘bokaal’ met opschrift dan? Om de speech helemaal af te maken had ik dat ook bedacht en bij hem aangereikt. Gaaf om op terug te kijken en zeker voor vele anderen een reden geweest om ook voor hen een pakkende speech op maat te gaan schrijven!

Mijn Rol

Schrijver van speech op maat

Jaar

28 juni 2013

Klant