Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /home/gerardbol/domains/gerardbol.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Goooooaaaaaalllllllll... Zuid-Amerikaanse toestanden op sportpark de Kooltuin bij FC Rijnvogels? - Gerard Bol
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /home/gerardbol/domains/gerardbol.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Goooooaaaaaalllllllll… Zuid-Amerikaanse toestanden op sportpark de Kooltuin bij FC Rijnvogels?

Zeker geen imitatie van Jack van Gelder bij het doelpunt van Dennis Bergkamp uit een pass van zestig meter van Frank de Boer tegen Argentinië op de W.K. voetbal, maar wel een bovengemiddeld enthousiasme leg ik aan de dag als ‘stadionspeaker’ bij FC Rijnvogels in de zaterdag Hoofdklasse A, na eerder één seizoen Derde Divisie te hebben gebald.

Nadat ik de 140 kg van maart 2012 in 2013 had terug gebracht naar een gewicht van 90 kg, wat als een wedergeboorte voelde, ben ik op verzoek in september dat jaar gaan fluiten. Heerlijk rennen, bewegen, opvoeden tussen de lijnen (bij de jongste spelertjes als ze televisievoetbalgedrag gingen vertonen) of bij bepaalde ouders langs de lijn wat me veel energie gaf. En ik was echt een pratende scheidsrechter die daarmee al preventief met een kwinkslag de kou vaak uit de lucht wist te halen: ,,Als jij goed kon voetballen en hoger speelde dan had jij geen last van mij gehad als scheids!”

Maar met de promotie in augustus 2014 naar de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal wilde het bestuur ook een verdere professionaliseringsslag maken met een radiokamer voor de sportverslaggever van RTV Katwijk (de lokale omroep) en faciliteiten voor een stadionspeaker. En bij mijn verslaggeving van de finish van de landelijk bekende Kippenloop met ruim zesduizend lopers en een opbrengst van bijna € 300.000,- voor het KWF en KiKa, vroeg de als verslaggever passerende clubman Piet van Kampen mij of ik daar oren naar had. Mijn reputatie als SpraakMaker met de passie voor zeker het gesproken woord was mij ook nu weer vooruit gesneld. En natuurlijk zei ik ‘ja’ tegen mijn club. Een veel gevraagd woordje trouwens door mij als trouwambtenaar en ceremoniespreker.

Na een paar seizoenen werd ook de geluidsinstallatie vernieuwd en toen was het helemaal een feestje. In de eerste jaren met  derby’s tegen Quick Boys, Katwijk en Rijnsburgse Boys met soms wel drieduizend man op het complex was het best moeilijk om goed verstaanbaar te blijven. Maar dat is nu perfect. Ik draai muziek bij de warming-up die de spelers hebben uitgekozen, maar verder beslis ikzelf (rekening houdend met de leeftijdsgroep op het sportpark), er is de sponsorband, de opkomst- en doelpuntmuziek en verder mijn gesproken woord. Er is dan zeker aandacht voor de ‘Pupil van de week’. En bij al mijn teksten laat ik me vooral leiden, net als mijn radio-collega Remco Mentink van RTV Katwijk, door Theo Koomen. Spelen met taal, passie in hoe ik het breng, humor en sfeer verhogend. Zelfs het uitpubliek weet het te waarderen. Ik kan al mijn creatieve energie kwijt bij dit vrijwilligerswerk. ,,Meters maken!”, noem ik het altijd maar.

Mijn collega Arie Kuijt vervangt mij als ik verhinderd ben door o.a. het spreken bij een uitvaart of het sluiten bij een huwelijk. En ik vervang hem als ‘stadionspeaker’ bij vrouwen 1. En dat is zeker gaaf om te mogen doen nu ze in september 2019 door het kampioenschap in de hoogste amateurklasse voor vrouwen zullen uitkomen… de Topklasse. Ik ben er klaar voor en de eerste keer zal mogelijk al op zaterdag 7 september zijn. Mooi om zo mijn liefde voor taal, immers het ‘voertuig van de geest’, en voetbal te mogen combineren met leuke reacties tot gevolg.

Mijn Rol

Verhalenverteller als stadionspeaker bij FC Rijnvogels (derde divisie en hoofdklasse A zaterdag amateurs)

Jaar

Vanaf augustus 2014

Klant