Zelf wonen in de Zanderij, het voormalige tuinbouwgebied van Katwijk aan den Rijn, mijn grote voorliefde voor lokale geschiedenis en tuinieren, auteur Willem van Duijn die met plannen voor een boek over het vroegere tuindersleven in de Zanderij met het winnen van een Meerburgprijs om het boek uit te geven op mijn pad kwam, mijn passie voor het geschreven woord, alles kwam samen in 2012. Dit alles heeft geleid tot de uitgave juni 2013 van het schitterende boek ‘Twee palen brood en één kruik koffie’. Als eindredacteur en ook als medeschrijver om ‘platte teksten’ van Willem boeiend te verpakken kon ik hier helemaal mijn ei in kwijt.
Nu ik in de Duinvallei, deel uitmakend van het vroegere tuindersgebied van de Zanderij, sinds 2018 ook een perceel grond heb als tienjarige bestemming voor mijn project ‘Zanderijtuinders 2.0’ om het oude tuindersbestaan weer tijdelijk zichtbaar te maken besteedde de media hier ook aandacht aan. En natuurlijk ga ik dn met Willem van Duijn op die tuindersplek op de foto. Want trots is hij, de duizend uitgegeven exemplaren waren zo uitverkocht. En nog tot op heden wordt hij aangeklampt met verhalen en pluimen over dit boek.
Bloembollen, peen en verder groente van de koude grond werd er geteeld. Met platbodems werden producten over de Zandsloot naar de nabijgelegen (inmiddels al lang opgedoekte) groenteveiling vervoerd. Historische plaatjes die met de uitgave van dit boek met uniek fotomateriaal van Willem van Duijn, verzameld in tientallen jaren, ook hebben geleid tot een echt Zanderijtuindersdeel in de zaal ‘Katwijk aan den Rijn’ van het Katwijks Museum.
Zo’n foto maakt zoveel verhalen los, want wie in Katwijk heeft er in vroegere jaren geen bollen gepeld of hier op zijn / haar knokige tienerknietjes gelegen om peen te korten om zo wat zakgeld te vergaren? Mooi om te zien dat mijn ‘spelen met taal’ en eindredacteurschap tot dit resultaat heeft geleid. Ben er onwijs trots op!