Stemacteur

‘Je hebt het niet voor niets gekregen van Onze Lieve Heer, doe er dus wat mee…’

Stemacteur3.jpg

‘Je hebt het niet voor niets gekregen van Onze Lieve Heer, doe er dus wat mee…’

Deze opmerking van mijn moeder jaren geleden had niets te maken met de in mijn gedachten ‘fluwelen traptechniek’ waarmee ik wekelijks voetballend in Vredenburch 7 de lijnen uitzette op het middenveld, ze doelde namelijk op mijn stem. Dit werd in de loop der jaren door anderen ook bevestigd waarmee kwalificaties als ‘donkerbruine, warme stem’ en ‘de broer van Ron Brandsteder qua stemgeluid’ niet van de lucht waren.

Het laatste zetje in de goede richting kwam van Esther Jacobs, de spreekgoeroe, bij haar workshop in januari 2012. Daar liet ze na mijn presentatie direct weten: ‘Jij moet wat doen met zo’n stem, meld je aan bij stemmenbureaus’. Haar motto ‘Denk anders. Bereik meer. Laat jezelf zien en vooral horen’ heb ik dus direct geconcretiseerd.

Voor mij een reden om me verder te verdiepen in de wereld van het stemacteren, waar ik vroeger alles met de kreet ‘voice – over’ voorzag. In mei 2012 heb ik de zomerworkshop ‘Stemacteren’ gevolgd en aansluitend op uitnodiging van Barnier Geerling van ‘i am studios b.v.’ in Leiden de vervolgcursus ‘Stemacteren’. Deze studio is één van de modernste geluidsnabewerkingstudio’s in Nederland.

een officiële professionele demo

De hier vermelde demo’s zijn daar de resultaten van en in augustus 2012 is een officiële professionele demo van mijn stemactiviteiten gepresenteerd. Op de website www.stemacteurs, dé professionele vindplaats voor voice – overs, is deze dan te beluisteren voor belangstellenden zo ook op www.stemmenweb.nl Een mooie opstap naar een wereld van gesproken geluid en die is overal om je heen: in radio- en televisiereclames, voice – overteksten, bij documentaires, computergames, voice responsesystemen, animatiefilms, kortom… er liggen vele kansen en uitdagingen. Om deze stap zo goed mogelijk te kunnen maken volgde ik dan ook de masterclass ‘Stemacteren’ bij Barnier Geerling om de wereld van het stemacteren in te kunnen gaan.

Gerard Bol als stemacteur… die moet je gehoord hebben!

De vraag naar talentvolle stemmen is groot. Bij deze trainingen worden in korte tijd alle kneepjes van het vak op een leuke, praktische én no-nonsense manier bijgebracht zodat ik goed beslagen ten ijs kom als ik met mijn stem de markt op ga. Daarbij komen de stemtechnieken overigens ook in het dagelijks leven heel goed van pas voor bijvoorbeeld mijn presentaties en communicatie in het algemeen.

Het is de missie van ‘i am studios b.v.’ om de deelnemers in relatief korte tijd te onderwijzen in alle facetten van het stemacteervak. En dat doen ze zeker niet zonder succes, want een aanzienlijk deel van hun oud – cursisten is inmiddels werkzaam in deze stemindustrie.

In september 2012 volgde ik ook de workshop ‘Animatie en tekenfilmdubbing’ onder leiding van topstemregisseurs Barnier Geerling en Anneke Beukman. Zij behoort tot de gevestigde orde in de wereld van de nasynchronisatie. Mijn passie voor het gesproken woord komt zo helemaal tot zijn  recht bij dit vak van het professioneel inspreken van teksten.

Luister maar naar de demo’s en heeft u een opdracht voor inspreekwerk, mogelijk kan ik uw man zijn. Omdat de opdrachten de meest uiteenlopende kunnen zijn in tijd en soort, vermeld ik hier ook geen standaard tarieven. Waar ik normaliter als stemacteur mijn reviews zou inspreken, kunt u ze hieronder rustig nalezen.

Gerard Bol als stemacteur… die moet je gehoord hebben!